Welke lamp in welke kamer

De ene kamer is de andere niet. Iedere kamer heeft een aparte functie in huis en heeft dan ook een aparte uitstraling. Licht is een belangrijke factor in de uitstraling van iedere kamer. Misschien realiseer je het niet direct, maar je gebruikt compleet andere lampen in je woonkamer als badkamer. In dit blog vertellen we je graag wat meer over hoe licht kunt inzetten in iedere kamer. 

Verschillende soorten licht

Allereerst zijn lampen op te delen in drie categorieën. Met deze verschillende soorten licht, kun je leuke spelingen maken in de verschillende kamer. 

Basisverlichting: Dit is de algemene lamp die vaak aan het plafond hangt en die de gehele kamer voorziet van licht. 

Functionele verlichting: Denk hierbij aan lampen die een specifiek gedeelte van de kamer uitlichten. Bijv. een spotje, leeslamp, sta lamp of bureaulamp. 

Sfeerverlichting: Dit type licht is voornamelijk bedoeld om sfeer te brengen en wordt ook wel gezien als decoratieve verlichting. Denk hierbij aan kaarsen en kleine lampjes. 

Woonkamer

Bij veel huishoudens is de woonkamer de belangrijkste kamer. Wij adviseren daarom om te kiezen voor lampen die een sfeervol licht uitstralen. Denk hierbij aan Calex lampen en Osram lampen. Hierdoor wordt het fijner om familie en vrienden uit te nodigen bij jou in de woonkamer. 

Eetkamer

Bij de eetkamer is de basisverlichting zeer belangrijk. Wij raden je aan om de lamp 80 cm boven de eettafel te plaatsen. Nu kun je zonder hoofd te stoten alles op tafel plaatsen en zie je duidelijk wat je eet. Vergeet niet om met sfeerverlichting je eetkamer extra gezellig te maken. 

Keuken

In deze kamer is juist functionele verlichting belangrijk. Dankzij tactisch geplaatst spotjes, kun je gemakkelijk je keukenblad verlichten. Hierdoor zie je ten allen tijden wat je aan het doen bent. 

Badkamer 

Voor de badkamer adviseren wij om te kiezen voor een dimme basisverlichting en een heldere functionele verlichting. Dankzij de dimme verlichting kun je rustig wakker worden en douchen. Met de heldere functionele verlichting kun je goed in spiegel kijken en jezelf scheren. 

Slaapkamer

De slaapkamer is vergelijkbaar als de woonkamer. Hier wil je een goede basisverlichting om rustig wakker te worden, functionele verlichting om een boek te kunnen lezen en sfeerverlichting om wat gezelligheid in de slaapkamer te brengen. 

De hal

Om jezelf, vrienden en familie een warm welkom te bieden, is een goede basisverlichting belangrijk. Laat iedereen meteen zien dat ze op een gezellige plek aankomen waar ze welkom zijn. Voorkom ten allen tijden dat ze hun jas moeten ophangen in een donker hok. 

Plaats een reactie